Ćirilica / Latinica

Srpski jezik

Previous Next

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

У Основној школи „Бранислав Петровић” у Слатини организован je Седми сајам (пред)школског издаваштва Моравичког округа, на коме је учествовало 12 установа. Сајам издаваштва иницирала је 2009/2010. године просветни саветник Данијела Ковачевић Микић, а све у циљу промовисања ученичког стваралаштва, представљања примера добре праксе и унапређивању ваннаставних активности. Након хорске изведбе Сајам су отворили директор Лазар Чикириз, руководилац Школске управе Чачак Слађана Парезановић и гост писац Мила Мутавџић (аутор књиге „Приче из моје учионице”). Гласањем мешовитих тимова излагача, победник у категорији „Најуспешнија сајамска промоција” је ОШ „Горачићи”.

Боје наше школе бранило је десет ученика, са наставницама Милицом Милошевић, Јеленом Ивановић, Наташом Копривицом и директорком Снежаном Илић. На штанду смо представили издавачку делатност наше школе. Похвалили смо се Школским листом „Горачанац”, монографијом и Одељењским листом ученика трећег разреда. Посетиоци су имали прилику да учествују у решавању загонетки, од којих су неке биле и ауторске, а најбољи одгонетачи су награђени симболичним поклонима. С поносом можемо истаћи да је штанд привукао пажњу многих. Био је ово леп повод за дружење ученика и представљање школе у најбољем светлу.

Победнике у осталим категоријама („Најуспешнији основношколски лист”; „Најуспешнији средњошколски лист”, „Најуспешнијији лист ПУ”, „Најбоља публикација специјалне намене” и „Издавачки подухват године”) биће проглашени уочи Савиндана 2020. године, о чему ће одлучивати стручни жири Школске управе Чачак са сарадницима.

У данашњем времену, у којем имамо утисак да су праве вредности замрле, а читање књига потиснуто, организовање Сајма пред(школског) издаваштва представља корист за све: и за наставнике, који учешћем на Сајму размењују примере добре праксе, усавршавају професионане компетенције; и за ученике, који се подстичу да од најмлађег узраста развијају компетенције за целоживотно учење, сарадњу, естетичке, које су неопходне у школи 21. века.

 

Јелена Ивановић

Previous Next

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Основна школа „Горачићи” уз присуство многобројних званица свечано је прославила Дан школе. Директорка Снежана Илић истакла је да наша школа слави 151. годину рада засновану на најплеменитијој мисији васпитања и образовања. Све присутне подсетила је и на речи познатог државника Манделе који је рекао да је образовање најмоћније оружје које можемо употребити да променимо свет.

Након поздравног говора наступио је хор, а потом су се представили ученици млађих разреда. Најмлађи школарци показали су своја рецитаторска умећа, док су се ученици другог, трећег и четвртог разреда показали као сјајни глумци. У другом делу програма ученици драмско-рецитаторске секције старијих разреда извели су представе наших познатих писаца. Гости су уживали у драмским приказима „Избирачица” и „Аналфабета”.

Програм је затворио хор с песмом „Ти једина”. За најбољу глуму овом приликом награђени су књигом Нина Јечменић, ученица шестог разреда и Милош Трашевић, ученик седмог разреда.

Јелена Ивановић

Previous Next

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Овогодишњу Дечју недељу ученици млађих разреда Основне школе „Горачићи” из Горачића започели су посетом драгачевске варошице, Гуче.

Прво су уживали у позоришној представи за децу „Шашави циркус”. Занимљива, едукативна и забавна представа одушевила је децу и улепшала им дан. Дружење су наставили у Библиотеци општине Лучани, где су са библиотекарима разговарали о дечјим правима, као и о томе шта за њих значи право на лепо понашање. Имали су прилику да посете и Музеј трубе, као и сталну поставку „Рајка Боројевић – хероина једног времена”. Рајка Боројевић је обележила једно време, оставила печат и прославила драгачевски крај златним занатом и жељом да га пренесе на Драгачевке. Након упознавања са вештинама ткања, упутили су се ка галерији самоуких сликара, где их је сликарака Снежана Костић срдачно дочекала и упознала са радом Удружења. Уживали су и у дворишту црквене порте, а дан су употпунили и обиласком Лапидаријума у Гучи, музеја надгробника и крајпуташа на отвореном.

Другог дана Дечје недеље дружили су се са познатим милановачким песником Бошком Ломовићем. Кроз четрдесетпетоминутни песнички час, имали су прилику да чују песму упућену ђацима првацима, песму о борби против беле куге, падежима, али и оне породичне и љубавне које су изазвале црвене обрашчиће и осмехе на лицима. Дружење је завршено песмом Мала ода књизи, у којој песник каже да је књига слатка кућа, цветна стаза и да деца треба с радошћу да читају.

Леп и сунчан трећи дан Дечје недеље провели су на терену поред школе. Цртали су кредама у боји и сликовито представљали своја права.

Четвртак је био намењен за јесењи крос. За најуспешније такмичаре учитељице су припремиле дипломе.

Крај Дечје недеље оставили смо за дружење са другарима из издвојених одељења. Ученици првог и четвртог разреда били су у гостима код другара у Драгачици, а ученици другог и трећег разреда посетили су своје вршњаке у Губеревцима. Опробали су се у квизу знања, ликовним и спортским активностима. Сунчан дан, дружење, разговори, размена искустава, песма, игра и навијање допринели су да резултат свих посета буду задовољна дечја лица.

Јелена Ивановић

Osnovna škola Goračići,32232 Goračići

  • Email: info@skolagoracici.edu.rs
  • Tel:  +381 32 5857 720
  • Tel:  +381 32 5857 326
© Copyright 2012-2019 . Sva prava zadržana Izrada web sajta Impuls Tech

Search